Total
111
Shares

VOGOŠĆA, 18. novembar – U Centralnoj džamiji u  Vogošći u nedjelju, 18. 11. 2018. godine za džematlijke  je upriličeno predavanje na temu  “Znakovi niskog samopouzdanja kroz uvjerenja koja nas vode kroz život  (i ponešto o samopoštovanju)”. Predavač je bila naša cijenjena džematlijka, profesorica pedagogije Maksida Agić – Skrobo. Izuzetnom vještinom govorništva i podučavanja provela nas je kroz nezaboravne  poučne trenutke i uspjela osvijestiti znakove niskog samopouzdanja, te kako osnažiti ličnost samopoštovanjem i izgraditi samopouzanje.

Predavanje je počelo pričom o ,,Okovanom slonu”, koja simbolizira čovjeka koji, zbog niskog samopouzdanja biva okovan, bez mogućnosti da se okuša u izazovima života. Osim toga, govorilo se i o tome kako izgledaju i kako se osjećaju osobe s niskim samopouzdanjem, kako takvi ljudi funkcioniraju u životu, te šta uraditi kako bismo stvari poboljšali?

Jedan od načina da “pobijedimo” nisko samopouzdanje, zapravo je izgradnja samopoštovanja. Kroz primjere iz nove priče, kao i mnoštva primjera iz života, džematlijkama je približen aspekt samopoštovanja.

Predavanje je završeno vježbom koja se zove  “Približavanje sebi” kroz koju smo vođeni zatvorenih očiju kako bismo imali priliku što dublje zagledati se u sebe i podsjetiti se na  vlastite mentalne snage koje svako od nas posjeduje.

Za našu djecu također i ovaj put organizirana je radionica.

Nakon predavanja, razgovarali smo o temi a postavljeno je i  poneko pitanje uz kahvu i kolače.

Ciklus ovih predavanja nastavlja se svakog mjeseca.

Merima Dervišević – Prazina