Total
0
Shares

MIZ Sarajevo je u subotu 22. septembra 2018. godine ugostio polaznike mektebske nastave iz Bosanske Dubice i Bosanske Kostajnice. Vrijedni mektebski polaznici iz ova dva grada su boravili u glavnom gradu BiH u pratnji svoja dva muallima, Safet ef. Beganovića, glavnog imama MIZ Bosanska Dubica te Haris ef. Ahmića, glavnog imama MIZ Bosanska Kostajnica. Ispred Vjersko-prosvjetne službe MIZ Sarajevo goste iz manjeg bh. entiteta je dočekao Šerif ef. Delić, koji je sa ovim dragim gostima proveo dan za nezaborav.

Prema dogovorenom protokolu mekteblije koje su boravile u posjeti Sarajevu, u jutarnjim satima su posjetili svoje vršnjake, mekteblije u Istiklal džamiji, gdje su proveli određeno vrijeme koje su ispunili upoznavanjem i lijepim druženjem, a ugostio ih je mr. Ahmet ef. Skopljak.

Iduća lokacija je bila Gazi Husrev-begova džamija, gdje ih je dočekao Šerif ef. Delić, gdje su zajedno obavili podne-namaz, nakon čega su u organizaciji MIZ Sarajevo počašćeni sa tradicionalnim ručkom, ćevapima na Baščaršiji.

Nakon ručka, MIZ Sarajevo je uz dogovor sa gradonačelnikom Sarajeva, g. Abdulahom Skakom uspio svojim dragim gostima obezbijediti posjetu sarajevskoj žičari, nakon čega su svi zajedno obišli Trebević. Također, djeca su u pratnji gradonačelnika g. Skake obišla i sarajevsku Vijećnicu.

Ono što je posebno ostavilo traga na drage mekteblije iz Bosanske Dubice i Bosanske Kostajnice,  jeste posjeta Memorijalnom centru Kovači i mezaru rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića. Na toj lokaciji, Šerif ef. Delić je za okupljenu djecu održao kratki čas historije, a kako je to djelovalo na djecu najbolje dokazuju suze, koje su bile vidljive na njihovim mubarek licima.

Uslijedila je pauza i smještaj gostiju u Gazi Husrev-begovu medresu, a nakon akšam-namaza djeca su počašćena večerom i simboličnim hedijama grada Sarajeva. Nakon jacije-namaza uslijedio je oproštaj  sa dragim gostima koji su otputovali u posjetu drugim bh. gradovima.

Posebna zahvalnost za ovakav doček naših dragih mekteblija iz manjeg bh. entiteta pripada glavnom imamu MIZ Sarajevo doc. dr. hfz. Kenanu ef. Musiću i Vjersko-prosvjetnoj službi, koji nisu žalili da mekteblijama iz Bosanske Kostajnice i Bosanske Dubice dugo ostane u lijepom sjećanju i pamćenju.

Ne možemo ovom prilikom a da ne spomenemo veliki trud i zalaganje vrijednih muallima i glavnih imama iz ova dva bh. grada,  Safeta ef. Beganovića i Harisa ef. Ahmića, koji na svaki način nastoje da svoje mekteblije nauče osnovama vjere i lijepog ponašanja, ali i da ih kroz ovakve posjete upoznaju sa ljepotama njihove jedine domovine, Bosne i Hercegovine.