Total
0
Shares

U nedjelju, 04. novembra 2018. godine nakon jacije namaza, u sklopu redovnih mjesečnih predavanja za žene u džematu Vogošća, održano je predavanje i druženje.

Na početku je Meliha, hadžinica koja je nedavno naučila Amme džuz napamet, proučila ašere.Predavanjena temu “Zajedno do uspjeha” priredila je muallima, hfz.Hajra Imamović-Zulum. Muallima je tokom svognadahnutog govora naglasila da je uspjeh, koji se spominje na 19 mjesta u Kur’anu, vezan za uspjeh naonom svijetu a samo jedanput je spomenut kao uspjeh na ovom svijetu. Također, naglasila je da je za uspjeh i na dunjaluku i na ahiretu važna pokornost Uzvišenom Allahu i Njegovom poslaniku, iskrenost, predanost i činjenje dobrih djela. Namaz je stub vjere i zahtijeva našu potpunu predanost i skrušenost.

Potrebno je da svaki pojedinac organizuje svoje vrijeme detaljno ga planirajući. Posebno je važno da budemo ažurniji i predaniji u odnosu prema svojim ibadetima, sticanju korisnog znanja i služenju zajednici. Nakon predavanja, hfz. Hajra je prisutnim džematlijkama, kroz prezentaciju, predstavila rad i uključenost žena i djevojaka našeg džemata, njih preko 120, u različite aktivnosti.

Druženje je nastavljeno uz kahvu i kolače. U toku predavanja organizovana je radionica za najmlađe a za to je zaslužna naša vrijedna muallima Sabina Maksumić – Omerović. Ono što je ovu večer učinilo posebnom su dvije džematlijke koje su odlučile staviti hidžab. Na kraju druženja one su sa prisutnim džematlijkama podjelile svoje posebne momente koji su uticali na njihovu odluku da nose hidžab.