Total
0
Shares

Grupa od stotinu polaznika mekteba Istiklal i 20 roditelja posjetila je Potočare i Srebrenicu. Budući da mekteb Istiklal pohađaju učenici iz svih dijelova grada, cilj putovanja je bio da se učenici međusobno zbliže i motivišu kako bi u toku mektebske godine postogli što bolje rezultate. Također, bila je to prilika za učenje jedne od najvažnijih lekcija iz historije Bošnjaka, lekcije o genocidu, koja se na najbolji način savlada u Potočarima.

U toku puta muallim mr. Ahmet ef. Skopljak je učenicima istakao važnost lijepoga ponašanja, urednosti, međusobnog poštovanja i uvažavanja. Postavljeno je nagradno pitanje o broju žrtava u MC Potočari na koje su učenici tačno odgovorili.

Posjeta Potočarima je započela obilaskom mezarja i učenjem sure Jasin, kratikih sura i dove, koje su proučili polaznici mekteba. Zatim je historijski čas održao muallim Skopljak. Na prepunoj musalli je bilo desetak srebreničkih majki koje su zamolile grupu da im se pridruži na podne-namazu, te istakle želju da im namaz predvodi Ahmet ef. Skopljak. Želja srebreničkih majki je ispunjena pa su polaznici mekteba, simbolično, barem za kratko vrijeme, bili “djeca Srebrenice”.

Nakon toga, grupu je preuzeo kustos memorijalnog centra, gospodin Azir Osmanović i odveo u fabriku akumulatora, te upriličio projekciju dokumentarnog filma i pokazao nedavno otvoreni muzej. Projekciju filma učenici su emotivno doživjeli, a posebno je emotivna bila Merjem Jusić koja je projekciju napustila prije kraja, a na upit muallima zašto toliko plače, kroz suze je kratko odgovorila: “Žao mi je onih ljudi”.

Obilaskom muzeja završila se posjeta Potočarima te se grupa uputila u Srebrenicu. Nakon kratke šetnje i druženja uslijedilo je klanjanje ikindije-namaza a zatim povratak u Sarajevo.

Bilo je ovo izuzetno vrijedno putovanje prilikom kojeg se obradilo i praktično primijenilo nekoliko mektebskih lekcija, a posebno se učila i ponavljala lekcija o genocidu. Ponavljajući tu lekciju doprinosimo da se genocid više nikada ne ponovi.