Total
100
Shares

U toku prethodnog ramazana u džematu Kopenhagen realizirana je već tradicionalna akcija pod nazivom „Trajna sadaka“. Džemat je donio odluku da se ovogodišnja prikupljenja sredstva utroše na opremanje Katedre za religijsku pedagogiju i psihologiju Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu (FIN) i mekteba sa kojima Katedra sarađuje.

Treba istaknuti kako su studenti FIN-a kroz metodičku praksu direktno uključeni u rad sa djecom u mektebima, predškolskim ustanovama, te osnovnim i srednjim školama. Na taj način, studenti se svakodnevno osposobljavaju i pripremaju za samostalan odgojno-obrazovni rad sa učenicima nakon završetka studija. S druge strane, Katedra već duže vrijeme ima poteškoća u realizaciji metodičke prakse zbog nedostatka savremenih sredstava i pomagala potrebnih za realizaciju oglednih časova, zbog čega su studenti imali mogućnost sarađivati samo sa jednim mektebom u kojem su svi studenti izvodili sve časove. Imajući u vidu navedeni problem, džemat Kopenhagen je sredstva prikupljena u ovoj akciji usmjerio na opremanje Katedre, a time i opremanje pojedinih mekteba i škola sa kojima je u međuvremenu ostvarena saradnja. Osim što se na ovaj način omogućilo nesmetano odvijanje pripremnih časova studenata, isto tako je u mektebima i školama olakšano odvijanje redovne nastave.

U akciji koja je trajala mjesec dana, prikupljeno je 42.000 dkk, što odgovara 10.681 KM. Navedena sredstva su bila dovoljna da se kupe sljedeća pomagala: jedna pametna tabla, dva laptopa, dva projektora, jedna plazma TV, troji zvučnici, stativ za kameru, prezenter, svi potrebni kablovi, te učešće od 1.800 KM u kupovini pametne table u džematu Jezero.

Svi koji su pomognuti ovom akcijom, mektebi i škole, a posebno Fakultet islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, iskreno i toplo se zahvaljuju džematlijama i rukovodstvu džemata Kopenhagen, te svima koji su učestvovali u ovoj akciji na nesebičnoj pomoći i podršci koja će u vidu trajnog vakufa koristiti djeci, omladini, studentima, muallimima, nastavnicima i nastavnom osoblju fakulteta.

Džemat Kopenhagen je u sastavu Islamske Zajednice Bošnjaka Danske i postoji od 1996. godine. Od ’96. do danas nalaze se u istom, iznajmljenom, prostoru. Iako su bez stalnog imama, džemat funkcioniše na zavidnom nivou te kao takav može biti primjer mnogima. Mnogo je sadržaja koji se odvijaju u prostorijama BKC Kopenhagen od kojih se posebno izdvajaju obilježavanje najznačajnijih datuma za nas Bošnjake (Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH), zatim dovođenje predavača iz BiH i na taj način održavanje te duhovne veze sa Državom i IZ, neizostavno druženje žena i njihovi sadržaji, mekteb i drugo. Skoro da nema humanitarne akcije u kojoj ne uzmu učešće i na taj način sebe ugrađuju u trajno dobro kao i na primjeru ove akcije, ali i mnogih drugi kako u zemlji tako i inozemstvu.