Total
75
Shares

U nedjelju 02. decembra poslije jacije-namaza upriličena je mevludska svečanost u džematu Aneks, u povodu obilježavanja mjeseca rođenja Poslanika Muhammeda a.s. U ispunjenoj džamiji bogat mevludski program su izveli članovi Hora džemata Aneks. Dobrodošlicu velikom broju vjernika poželio je vrijedni imam ovog džemata Asim ef. Hubijar, a prigodan vazu-nasihat održao je dr. hafiz Elvir ef. Duranović, koji je na sebi svojstven način govorio o mevludu, njegovoj tradiciji i Muhammedu a.s. Da sve protekne u najboljem redu, ali i da se druženje uz halvu, šerbe i bombone nastavi i nakon mevluda potrudili su se članovi Mreže mladih ovog džemata, koji su izuzetno aktivni.    

Ova mevludska svečanost je međutim samo kruna brojnih aktivnosti koje su sprovedene u džematu Aneks u mjesecu rebiu-l-evvelu. Sve je počelo radionicom Mreže mladih džemata Aneks, 04. novembra, kada je i usvojen plan aktivnosti u mjesecu rođenja Muhammeda a.s. Već 10. novembra Mreža mladih je sprovela akciju čišćenja džamije i uređenja džamijskog dvorišta.

Redovne aktivnosti u mjesecu rebiu-l-evvelu u ovom džematu su između ostalih činila i druženja svakog četvrtka od akšama do jacije-namaza, sa redovnom omladinskom mukabelom, serijalom predavanja „Upoznajmo Poslanika kroz hadis“, svakodnevno učenje salavata poslije jacije-namaza te posjete starim i bolesnim džematlijama.

Grupa članova “Mreže mladih” prisustvovala je i svečanom otvaranju manifestacije “Selam, ya Resulallah“, kao i na tradicionalnoj mevludskoj svečanosti u Carevoj-Sultan Fatihovoj džamiji. Imam džemata Asim-ef. je u društvu nekoliko mlađih džematlija prisustvovao predavanjima o Muhammedu a.s., u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, centralnoj mevludskoj svečanosti za područje Novog Grada te završnoj manifestaciji „Večer muslimanske duhovnosti“ u KSC Skenderija.  Koordinatorica Mreže mladih iz džemata Aneks je učestvovala i u emisiji na radiju BIR,  kao predstavnik Mreže mladih Novi Grad, a vrijedne mekteblije mekteba Aneks su uzeli učešće na Otvorenom mektebskom danu.

U mjesecu rebiu-i-evvelu u džematu Aneks je izvršena i zamjena elektro-instalacija i kandilja na munari, na šadrvanu i ulaznim vratima u haremu džamije, što je uz sve navedeno doprinijelo svojevrsnom preporodu džemata Aneks upravo u mjesecu rođenja najvećeg nura i najveće milosti ovog svijeta.