Total
0
Shares

Specijalnim programom i tradicionalnom Večeri ilahija i kasida u Domu mladih u Skenderiji završena je kulturno-vjerska 13. manifestacija Dani o Allahovom Poslaniku ”Selam, ya Resulallah” koja se održava u čast rođenja posljednjeg Božijeg poslanika, Muhammeda, a. s.

Prisutnima se tom prilikom obratio i dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, koji je kazao kako je i ovogodišnji program kao i prethodni protekao u vrlo dobroj organizaciji. Istakao je kako su aktivnosti u okviru manifestacije bile dobro posjećene, dodajući da su građani mogli uživati u odličnom programu i sadržajima.

“Zahvaljujem se na veoma dobroj organizaciji manifestacije. Da Allah, dž. š., nagradi sve one koji su došli pratiti program. Ne trebamo nikada prestati sjećati se i učiti o posljednjem Božijem poslaniku, Muhammedu, a. s.”, rekao je dr. Dautović.

Nakon kratkog obraćanja, najuspješnijim takmičarima kviza za mlade i foto konkursa dodijeljene su prigodne nagrade.

Ovu prelijepu večer su svojim izvođenjem ilahija i kasida uljepšali:

Armin Muzaferija, Enes Ukić, Zanin Berbić, Amna Aganović, Adna Gurda i Amila Mašović (violina),Asim Zukić, Lejla Avdić, Adla Mulić, Enisa Meštrovac, Senida Balić, Ahmed Alili, Mirza Ganić, specijalni gost iz Republike Turske Ali Osman Alaca, Ibrahim Bilčević i Ahmed Hašić.

Pored izvođača učestvovali su:  Hor Gazi Husrev-begove medrese, Akademski hor Fakulteta islamskih nauka i Hor MIZ-a Sarajevo. Korepetitor horova je bila Lejla Čaušević, a sve je to popratio Ansambl Džemšida Hodžića koji čine: Džemšid Hodžić (klavir), Džengis Hodžić (klavijature), Meho Radoović (klarinet), Mejdi Sulejmani (gitara) i Halid Hajduković (bubanj).

Brojni posjetioci su imali i jedinstvenu priliku da premijerno poslušaju novu kasidu u izvođenju Ahmeda Alilija i Hora MIZ Sarajevo pod nazivom “Do Ka’bi Kavsejna”.

Programu zatvaranja manifestacije su prisustvovali predstavnici Islamske zajednice u BiH kao i veliki broj građana.

U ovogodišnjem programu manifestacije svoj doprinos je dalo 250 učesnika, među kojima su bili eminentni stručnjaci iz vjerskih, kulturnih i drušvenih oblasti. Manifestacija koju tradicionalno već 13. godinu organizuje Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo, trajala je od 20. novembra do 15. decembra.

Cilj manifestacije je da se kroz mevludske svečanosti, večeri ilahija, izložbe i predavanja promovišu univerzalne vrijednosti iz života i prakse poslanika Muhammeda, a. s.