Total
158
Shares
SARAJEVO, 20. novembar – U utorak, 20.11.2018. godine u Gazi Husrev-begovoj džamiji upriličen je Centralni mevlud Rijaseta islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Organizatori su bili Uprava za vjerske poslove, Gazi Husrev-begov vakuf i medresa, te Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u saradnji sa Uredom za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

U mevludu su nastupali učači iz BiH i Turske i Hor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu. Prisutnima su se u ulozi domaćina obratili imam Gazi Husrev-begove džamije hfz. mr. Salih-ef. Halilović i glavni imam Medžlisa Sarajevo doc. dr. hfz.  Kenan ef. Musić.

“Kao što je Allah učvrstio srce Muhammeda, a.s. kazivanjima o ranijim poslanicima, ja molim Allaha da naši mevludi budu prilika da učvrstimo naša srca kroz kazivanja o našem Poslaniku, a.s. Do četrdesete godine života Muhammed, a.s. je bio prihvaćen kod svih, a od četrdesete, kada je primio Objavu, u laž su ga utjerivali oni koji nisu mislili da Resulullah laže, već su to radili zato što su im njihovi dunjalučki interesi bili poljuljani“, kazao je hafiz Musić.

Gost-predavač je bio muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, a prisutnima se kratko obratio i generalni sekretar Evro-azijskog vijeća za fetve i član visokog vjerskog vijeća Diyaneta prof. dr. Ahmet Yaman. “Imam obavezu ispuniti dva emaneta. Prvi je selam od predsjednika Dijaneta dr. Ali Erbaša, a drugi je selam od vjernika iz grada Konye, u kojem se nalazi i mezar znamenitog Džemaludina Rumija. Kada su čuli da ću posjetiti Bosnu, zamolili su me da vam prenesem selame i da vam kažem da imate svoje mjesto kod njih, posebno u njihovim srcima“, kazao je dr. Yaman, koji je izrazio zadovoljstvo što Islamske zajednice iz BiH i Turske mogu sarađivati u zajendičkim projektima.

Program su izveli imami MIZ-e Sarajevo, Hor MIZ Sarajevo, te učenici i učenice, članovi Hora Gazi Husrev-begove medrese.