Total
0
Shares

Džemat Hrasnica je jedan od dzemata Medžlisa islamske zajednice Sarajevo. Smjesten je na podrucju Opstine Ilidža u podnožju Igmana. Udaljen je od Ilidže 5 KM. Susjedni džemati Hrasnici su Kovači i Sokolović Kolonija. Hrasnica je staro naselje,o cemu govore i ostaci Rimske arhitekture,pronadene na ovom prostoru.Pocetak urbanog razvitka ovog podrucja vezan je dolazak Osmanlija,odnosno, Isa-bega Isakovića. Naime, smatrajući srednjovjekovno selo Brodac,podesnim da u njemu zasnuje seher Sarajevo on je izuzeo ziratne zemlje stanovnicima pomunutog sela,a u naknadu im dao zemljiste u selu Vrancic (Hrasnica).Hrasnica se spominje i u popisu iz 1455.god. kao selo sa 40 domova u okviru timara h.Mehmeda Dizdara grada Hodidjeda. Dolaskom Osmanlija na ovo podrucje domicilno stanovnistvo je uglavnom prihvatilo Islam.Kada je u Hrasnici prvi put izgradena dzamija nije poznato.Pretpostavlja se da je postojala jos od najstarijih vremena prihvatanja Islama u ovim krajevima,sto odgovra pocecima 16. stoljeca.Krajem 19. stoljeca dzamija je bila u oronulom i rusevnom stanju,pa se 1904.god. pristupilo obnovi dzamije. Tom prilikom sa dzamije je uklonjen stari natpis i na novi objekat postavljen novi.Poznato je da je popravljanja 1959.god.U toku agresije na BiH 1992-1995.god. postojeća džamija je veoma ostećena te je sanirana 1996.god. a četvorostrani krov je zamjenjen centralnom kupolom visokom 16 metara. Danas je Hrasnica moderno naselje sa uredenom infrastrukturom.

Ima dvije Osnovne škole,Dom kulture,sportski centar ”Famos”,ambulantu te druge potrebne objekte.Prema broju clanova Islamske Zajednice,Hrasnica je najveci dzemat na podrucju sarajevskog Medzlisa.Ovaj dzemat broji oko 1900 clanova Islamske Zajednice.Pored centralne dzamije ovdje ima i dzamija u Lasici te Mesdzid u centralnom dijelu naselja uz kojeg je izgradena munara 2008.god.Ovaj Mesdzid je sagraden 1996.god.

U satavu centralne dzamije nalazi se i mektebska zgrada,gasulhana kao i turbe Ali ef. Lokvancicu. Imamsku duznost u ovoj dzamiji obavljali su mnogi imami: Ali ef. Lokvancic, Abdulah ef. Musabegovic, Ismail ef. Smailovic, Ismet ef. Milisic te Salih ef. Agic koji je u ovom džematu proveo 35 godina radnog staža.

Od 1998.god. imamsku duznost u centralnoj dzamiji obavlja Elmedin ef. Hodzic. U Mesdzidu imamsku duznost obavlja Dervo ef. Hodžic,a prije njega imamsku duznost obavljao je Abdulah ef. Dedić.

U Lasici imamsku dužnost obavljali su: Jusuf ef. Makić, Enes ef. Alic, te Ahmed ef. Bandić. Sada imamsku dužnost u svojstvu honorarnog imam obavlja Abdulaziz ef. Drkić

Vjerska pouka se izvodi na tri punkta: centralna džamija Hrasnica, Mesdžid Hrasnica i džamija Lasica. Vjersku pouku pohada oko 450 polaznika mektebske nastave.

Hrasnica Mesdžid

Mesdžid u Hrasnici nalazi se u centralnom dijelu MZ Hrasnica podno Igmana. Ima 1500 domaćinstava. Ovaj objekat je sagrađen 1996. godine na devastiranoj baraci. Imami džemata su bili: Abdulah Dedić i Dervo Hodžić.U ovom mesdžidu se obavlja pet dnevnih namaza, džuma, bajrami i uče djeca. Vakuf ovog džemata je mesdžid i oko 4 dunuma zemlje oko mesdžida.

Džamija Lasica

Godine 1973. u Lasici je sagrađen mesdžid. Hadži Hasan Lokvančić uvakufio je parcelu  za izgradnju mesdžida. Uprkos velikom otporu tadašnjih vlasti, džematlije Lasice su vlastitim sredstvima i trudom uspjeli u nakani da sagrade ovaj objekat.

2004. godine uz mesdžid je sagrađena i munara.

Donacijama dobrih ljudi i uz veliku pomoć Općine Ilidža, 2006. godine džamija je obnovljena.

Trenutno se u džamiji obavljaju sve aktivnosti osim džume-namaza.