Total
0
Shares

Ovo područje je prije agresije na našu zemlju bilo naseljeno uglavnom srpskim stanovništvom. Nakon integracije općine Ilidža Srpsko stanovništvo napušta svoje domove, prodaje ih i odlaze uglavnom u Istočnu Bosnu na prostore i mjesta u kojima su prije rata živjeli Bošnjaci. Ovdje se naseljavaju uglavno prognani Bošnjaci iz Istočne Bosne, Hercegovine, Srednje Bosne i drugih krajeva naše zemlje i iz Sandžaka.
Obzirom na veliku koncentraciju stanovništva u našem naselju, ukazuje se i potreba za organizacijom vjerskog i društvenog žvota. Uslovi za organizovani kako vjerski tako i društveni život haman i ne postoje. Najbliža džamija udaljena je cca 4 (četiri) kilometra prema Rakovici. Na području Gladnog Polje od Mostarskog raskršća pa do Šaminog Gaja ako uzmemo i ovu stranu Miševića živi cca 5.000 stanovnika, od toga preko 1.000 učenika i studenata. Klanjanje teravih namaza za vrijema mjeseca Ramazana organizuje se u privatnim kućama, a naša djeca vjersku pouku pohađaju uglavnom putem časova vjeronauke u školi. Djecu u mekteb slali su samo oni koji su bili u situaciji da ih lično dovoze svojim vlastitim prevozom.
Sama ideja mektebske pouke naše djece bila je jedna od glavnih vodilja koja nas je opredijelila za pokretanje ovog projekta, a sve u cilju kako bi našu djecu odgajali u din Islamu, kako bi ojačali našu zajednicu.
S toga je naš džemat odlučio da u ime Allaha dž.š. izgradi džamiju. Sama inicijativa za izgradnju masdžida prvi put pokrenuta je 2002. godine na sjednici džematlija, na čelu sa rahmetli Emrom Javorovcem. Čak su od Općine ilidža imali i urbanističku saglasnost 2003. godine.
Ponovna aktivacija oko ovog projekta pokrenuta je krajem 2011.godine, za čiju inicijativu je zaslužan uz Allahovu pomoć , naš mjesni imam hdž. Ibrahim ef. Klisura a vjerovatno imajući u vidu da su djeca ovog područja uskraćena za taj vid obrazovanje. Tih dana pokrenuli smo akciju te smo osnovali i registrovali građevinski džematski odbor.
Odmah smo poduzeli aktivnosti oko procedure za dobivanja zemljišta od UPI Zemljoradničke zadruge Ilidža a sve uz kordinaciju sa općinskim načelnikom prof.dr. Senaidom Memićem koji je u svakom trenutku imao vremena da nas sasluša i da smjernice. Zatim slijede događaji koji su bili neophodni za dobivanje zemljišta, kupovina istog,te uvakufljenje predloženog za izgradnju objekta. Nakon rješavanje imovinskog prava oko zemljišta uslijedile su aktivnosti oko idejnog projekta, pribavljanja neophodnih komunalnih saglasnosti te izrada glavnog projekta.
22.07.2014. godine Općinski načelnik, putem svoje Službe za prostorno uređenje donosi rješenje br. 03-23- 7044/13 kojim se daje investitoru MIZ Sarajevo odobrenje za izgradnju vjerskog objekta-Džamije, a koje je postalo pravosnažno 22.08.2014.godine.

Čovjek koji je stao iza izgradnje ove džamije, naš vakif Mujo Šutković, preselio je na ahiret u toku prvog Ramazana nakon što je džamije izgrađena, u čijem haremu je rahmetli Mujo i ukopan. Molimo Allah dž.š. da mu oprosti grijehe i uvede u džennet.
Uz Allahovu pomoć i zaslugu današnjeg vakifa, mještani ovog mjesta, iskreni i čestiti muslimani i muslimanke imat će priliku i preduslove, kada se izgradi ova prelijepa džamija da pored vjerskog života, okupljaju se i razmjenjuju ideje, prijedloge i mišljenja o stanju u zajednici kao i o koracima koje je neophodno načiniti kako bi se život unaprijedio i organizovao na zdravim osnovama. Dakle, džamija sa svojim ezanom će nas pozivati na zajednički namaz, putem kojeg jačamo naš iman, naše bratske odnose, našu ljubav, slogu i saradnju.

Naka Allah dž.š. obilato nagradi :
– MIZ Sarajevo i Vakufsku direkciju,
– Općinskog načelnika prof.dr. Senaida Memića i njegovu službu,
– Inicijativni građevinski odbor,
– Donatora za kupovinu zemljišta,
– Rukovodstvo i uposlenike UPI Zemljoradničke zadruge d.d. Ilidža,
– Imama iz džemata Rakovica, hadži Ibrahima ef.Klisuru,
– Projektanske kuće „FABING“ i „PRO –DOM“ za glavni i idejni projekat,
– Porodicu Sabahudina Halilovića za plaćenu rentu,
– Porodice Ličina Husno i Kemala za uplaćenu naknadu za izgradnju skloništa,
– Sve ostale institucije i pojedince koji su dali svoj doprinos u ovom hajirli projektu.

Molimo Allaha dž.š. da nas učini od onih koji će graditi i održavati Allahove džamije, koji će vjerovati u
Njega i u budući svijet, koji će redovno posjećivati džamije, u džematu namaze obavljati, koji će zekjat
davati i koji se neće nikoga osim Allaha bojati. Amin.

Odbor džemata “Plantaže / Gladno Polje”